+420 273 132 658 | nf-senior@email.cz
Projekt láska

Často řešíme prosby lidí o finanční pomoc v péči o své blízké, které nechtějí nechat v nemocnicích či LDN. Bohužel i přes různé sociální dávky nemají lidé, kteří se chtějí o své rodiče či prarodiče postarat, mnohdy šanci tuto situaci finančně zvládnout. Díky bezmoci, kterou jsme zažili při zjišťování možné pomoci, jsme se rozhodli pro vlastní projekt, který nabídne řešení této obtížné situace. Jeho název vznikl bez váhání. Projekt Láska v sobě nese vše, čím je pro nás rodina: láskou rodičů k dětem, láska partnerská a na sklonku života pak láska, kterou dávají děti zpět svým rodičům. Cílem našeho projektu je umožnit prožití všech životních etap v milující rodině.

Proč Projekt Láska?

Víte jak se starají rodiny o své staré členy v naší „vyspělé“ společnosti, v „zaostalých“ rozvojových zemích, u domorodých kmenů anebo v živočišné říši?

Naše „vyspělá“ společnost dospěla v péči o své rodiče a prarodiče do stádia, kdy se jich vlastně ani moc netýká. Rodiče či prarodiče často končí své životy v nemocnicích a domovech pro seniory. Těmto lidem chybí láska.

rozvojových zemích jsou lidé podstatně chudší než my. Staří však většinou bydlí se svými dětmi a vnoučaty. Lidé se o své rodiče starají a ti jim pomáhají s chodem domácnosti.

primitivních kmenů jsou lidí staršího věku nejváženější. K tzv. „stařešinům“ chodí lidé pro rady, zaujímají v kmenech čestné místo.

Příklady péče o staré členy smečky vidíme i u zvířat, například vlčí smečky se příkladně starají i o své staré členy, stejně jako sloni, šimpanzi a další. Mají velmi vysoké sociální cítění.

Jsme my lidé, žijící ve vyspělé společnosti, vyspělejší?

I u nás jsou rodiny, které chtějí o své blízké pečovat v domácím prostředí. Některé však, vzhledem ke své finanční situaci, bohužel tuto možnost nemají a jejich blízcí odcházejí osamoceni. Právě jim je určen Projekt Láska. Společně dokážeme lásku rodinám poskytnout, aby ji předali svým blízkým. Lásku předáváme i osamělým seniorům, kteří chtějí žít ve svém domácím prostředí a sami na vše finančně nestačí.

Budeme rádi, pokud si vyberete pro své charitativní příspěvky Projekt Láska. Za pomoc všem děkujeme.

Příběhy našich klientů:

Paní Alena z Jeseníku (56let) se chce starat o svou maminku (85let), která je po operaci nepohyblivá. Aby jí mohla péči poskytnout, musí opustit práci, její manžel práci dlouhodobě nemá, žijí v nájemním bytě, jejich maminka také. Jedno dítě je od jara bez možnosti výdělku (krach firmy, propuštění), druhé studuje na VŠ. Pokud paní Alena opustí práci, celá rodina skončí na ulici. Pokud to neudělá, nepostará se o svou maminku, která chce být se svou rodinou a rodina to chce také.

Pan Karel z malé vesnice v Jižních Čechách (73let) – nemoc v pokročilém stádiu, je zcela bez příbuzných, chce zemřít doma. Nemá peníze na úhradu péče domácího hospicu, protože má nízký důchod a jeho zdravotní pojišťovna tuto péči neproplácí.

Paní Eva z Prahy (85let) – celý život žije v činžáku v nájemním bytě, ke kterému má vztah, žila zde ještě se svou maminkou. Dům koupil majitel, který se rozhodl nájemníky vystěhovat. Zdražuje nájem, léta provádí rekonstrukci… Paní Eva bydlí v podkroví, bez výtahu se do bytu nedostane. Výtah nefungoval na podzim 2 měsíce, netekla teplá voda, apod. Paní Eva nemá peníze na zvyšující se nájem, její důchod stačí, i po příspěvku na bydlení, pouze na současný nájem. Nemůže si zaplatit ani cvičení, které potřebuje kvůli zhoršující se hybnosti kloubů. Tu způsobilo i její uzavření v bytě po dobu, kdy nejezdil výtah a nemohla ani na procházky. Obecní byt v této lokalitě není možné získat, do domova pro seniory nechce, chce zůstat doma. Paní Evě jsme zajistili právní poradenství, kdy má zatím na další 2 roky bydlení zajištěno. Sama by na právníka peníze neměla a firma by ji (i neoprávněně) vystěhovala.

Většina našich klientů potřebuje pomoci hned, mnohdy jim nezbývá více než měsíc života. Těmto lidem jsme schopni pomoc poskytnout okamžitě bez zbytečných průtahů.

Všem co nás podporují za tyto lidi děkujeme.